Kristi Stassinopoulou

Πρεσβευτές ερήμην τους

Ο τελευταίος δίσκος της Κρίστης Στασινοπούλου και του Στάθη Καλυβιώτη βάζει μουσικές στα ταξιδιωτικά τους βιώματα και γυρίζει στις αγορές του κόσμου.

Το Ίντερνετ ήταν συντονισμένο σ’ έναν ιρανικό ραδιοσταθμό. Η Κρίστη Στασινοπούλου και ο Στάθης Καλυβιώτης, όταν δεν σεργιανίζουν στα φεστιβάλ του κόσμου, ταξιδεύουν από το σπίτι τους μέσω του Διαδικτύου ακούγοντας τις μουσικές του πλανήτη. Είναι να το ‘χεις στο αίμα σου το ταξίδι… Και σ’ αυτό ταιριάζουν απόλυτα: ανήσυχοι άνθρωποι ψάχνουν την έμπνευση στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Κοσμοπολίτικη διάθεση, πειραματισμός, δημιουργικά παντρέματα χαρακτηρίζουν το σύνολο των δίσκων τους. Δεν υπάρχει δουλειά τους, όπου τα τραγούδια ήταν “προμελετημένα”, με μετρημένη δοσολογία σαν συνταγή. Όλες ήταν αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης δημιουργίας που γεννιόταν από τις προσλαμβάνουσες της εποχής. Στον “Υφαντόκοσμο” ο ήχος τους ήταν ροκ-φολκ. Τα “Ηχοτρόπια” φλέρταραν με την ηλεκτρονική μουσική. Τα “Μυστικά των Βάλτων” με δυτικότροποες μπαλάντες.

Και τώρα στην τελευταία δουλειά τους, το “Ταξιδοσκόπιο / Taxidoscopio” -όνομα και πράμα- καταθέτουν έαν ημερολόγιο ταξιδιών, με τα πιο βιωματικά τραγούδια που έχουν γράψει ποτέ. Γιάφα, Βαρκελώνη, Ντίσελντορφ, Ερεβάν, Σίκινος… Τραγούδια με στίχους της Κρίστης και μουσική του Στάθη που γράφτηκαν στο δρόμο, σε καμαρίνια, σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, στη γαλαρία του πούλμαν, με ήλιο, με βροχή… Οι ηλεκτρικές κιθάρες συναντούν την παράδοση, πότε θυμίζουν Ελλάδα και πότε μας μεταφέρουν σε μέρη μακρινά. “Η ιδέα για το δίσκο ήρθε μόλις γυρίσαμε από τη Βραζιλία, όπου κάναμε ένα μήνα περιοδεία”, εξομολογείται η Κρίστη Στασινοπούλου. “Εδώ, μας περίμεναν έτοιμα τραγούδια για έναν άλλο δίσκο που τον δουλεύαμε δύο χρόνια. Γυρνώντας όμως από τη Βραζιλία είχαν αλλάξει πολύ τ’ αυτιά και η διάθεσή μας, είχαμε άλλον αέρα, μια πολύ δυνατή ενέργεια. Ακούμε τα παλιά τραγούδια, δεν μας αρέσουν. Πάμε να τα συνεχίσουμε και δεν μας βγαίνουν – είμαστε σε άλλη κατάσταση. Κι έτσι ξεκίνησε το “Ταξιδοσκόπιο”. Ό,τι περιγράφεται στα τραγούδια, είναι απόλυτα ρεαλιστικό.”

Πολίτες του κόσμου

Αν κάποιος σας ζητήσει να ονομάσετε την πλέον αναγνωρίσιμη σύγχρονη Ελληνίδα τραγουδίστρια στο εξωτερικό στο χώρο του σύγχρονου παραδοσιακού ήχου – τον world ή έθνικ, όπως είναι ευρύτερα γνωστός- μη διστάσετε να απαντήσετε: Κρίστη Στασινοπούλου. Μαζί με τον Στάθη Καλυβιώτη, συνοδοιπόρο της όχι μόνο στη μουσική αλλά και στη ζωή, συμμετέχουν σταθερά σε μεγάλα διεθνή μουσικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, την ίδια στιγμή που τα άλμπουμ τους σκαρφαλώνουν στις πιο υψηλές θέσεις των ευρωπαϊκών τσαρτ του είδους.  Το “Ταξιδοσκόπιο”, το οποίο είναι δική τους ανεξάρτητη παραγωγή – μια απόλυτα “χειροποίητη” δουλειά από την αρχή ως το τέλος- κυκλοφορεί ήδη στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία και έχει κερδίσει εξαιρετικές κριτικές. Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφερόταν με τα πιο κολακευτικά λόγια στην Κρίστη, χαρακτηρίζοντάς την “Μπιόρκ της Μεσογείου”, το έγκυρο βρετανικό περιοδικό Folk Roots για ένα διάστημα είχε το “Ταξιδοσκόπιο” στους δέκα καλύτερους δίσκους του είδους, ενώ στα ευρωπαϊκά Word Music Charts για το 2007 βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Πώς τους δέχεται το κοινό στα μέρη που πηγαίνουν; “Είναι εντυπωσιακό το ενδιαφέρον τους για την ελληνική μουσική”, μας λέει ο Στάθης Καλυβιώτης. “Κάποιοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και από πολλούς Έλληνες. Στον Καναδά τους αρέσει αν χορεύουν ελληνικούς χορούς. Μάλιστα, σε μια συναυλία ήταν τόσοι πολλοί που νόμιζα ότι είχε έρθει κάποιος ελληνικός σύλλογος. Ήταν όλοι Καναδοί! Οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, επίσης, γνωρίζουν την ελληνική μουσική. Συχνά μας στέλνουν e-mail ζητώντας μας να τους εξηγήσουμε τους στίχους. Διαφορετική εμπειρία ήταν ό,τι ζήσαμε στη Βραζιλία. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν πού είναι γεωγραφικά η Ελλάδα ούτε τα Βαλκάνια. Δεν είχαν ξανακούσει ελληνική γλώσσα και είχε πλάκα, γιατί υπήρχαν μερικοί που είχαν ακούσει για τους Έλληνες φιλοσόφους και θεωρούσαν και μας φιλοσόφους!”

Η Στασινοπούλου και ο Καλυβιώτης είναι από τους πιο κατάλληλους να μας απαντήσουν αν μέρος του πλούτου της μουσικής που έχουν την τύχει να ακούν στα μέρη που ταξιδεύουν φτάνει στ’ αυτιά του Έλληνα ακροατή. “Δυστυχώς”, παραδέχεται ο Στάθης “ελάχιστα πράγματα ακούγονται στο ραδιόφωνο. Είναι κρίμα στην εποχή της καταιγιστικής πληροφορίας να είναι τόσο περιορισμένα τα ακούσματα αυτού του είδους. Αλλά μη σας κάνει εντύπωση. Υπάρχουν τοπικές μουσικές στην Ελλάδα, στην Κρήτη π.χ. τις οποίες ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε.” “Συμβαίνει, όμως, και κάτι άλλο”, συμπληρώνει η Κρίστη. “Εγώ στην Ελλάδα έχω την ταμπέλα της “ποιοτικής” τραγουδίστριας και ο κόσμος έχει μάλλον λάθος αντίληψη για το ποιοτικό. Μου έχει τύχει σε συναυλία στην Αθήνα να έρθουν κάποιες κοπέλες στο διάλειμμα στα καμαρίνια για να με ρωτήσουν αν με πειράζει να χορέψουν! Αυτού του είδους ο συντηρητισμός έχει διαστρεβλώσει την εικόνα σε αρκετά πράγματα.”

Τα τρία τελευταία τραγούδια του δίσκου είναι γραμμένα για τη Θάλεια Ιακωβίδου και αφιερωμένα στη μνήμη της. Η Θάλεια Ιακωβίφου, παραγωγός στη δισκογραφική εταιρεία Lyra, “μας άνοιξε πόρτες στο εξωτερικό, πάλεψε πολύ να ταξιδέψει μακριά η ελληνική μουσική”, λέει ο Στάθης. “Όσοι δουλεύουν στο χώρο της world μουσικής”, συμπληρώνει η Κρίστη “το κάνουν από ιδεολογία. Είναι ερασιτέχνες, δεν νοιάζονται για χρήματα. Αυτός ο τρόπος μας ταιριάζει…”.

της Γιούλης Επτακοίλη για την κυριακάτικη Καθημερινή