Kristi Stassinopoulou

Ένα mail της Κρίστης Στασινοπούλου από τις Βρυξέλλες

Ζητήσαμε από την Κρίστη να μας πει λίγα λόγια για τα live που κάνει αυτές τις μέρες σε Βέλγιο και Γερμανία. Το mail που έστειλε μας έβαλε τόσο πολύ στο κλίμα των εμφανίσεων αυτών που μπαίνουμε στον πειρασμό να σας το μεταφέρουμε αυτούσιο. Διαβάστε το, αξίζει. Μας δίνει να καταλάβουμε πόσα άλλα έχει πετύχει η Ελληνική Σκηνή, τα οποία οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

«Αυτές οι εμφανίσεις μας, δύο στις Βρυξέλλες (1 και 2 Οκτωβρίου) και μία στη Φρανκφούρτη (4 Οκτωβρίου), δεν εντάσσονται σε κάποια φεστιβάλ. Το Art Base όπου θα παίξουμε στις Βρυξέλλες είναι μία γκαλερί τέχνης που κάθε εβδομάδα διοργανώνει και φιλοξενεί στο χώρο της και συναυλίες. Πρόκειται για έναν μικρό χώρο, που όμως έχει αποκτήσει με τα χρόνια πρεστίζ εδώ στην κεντρική Ευρώπη και συχνά περνάνε από αυτή γνωστά ονόματα για να κάνουν μία – δύο εμφανίσεις μονάχα με 1-2 από τους μουσικούς τους.

Ανάλογα μικρό σε χωρητικότητα, αλλά σημαντικό, ειδικά για τη folk, το blues και την world μουσική είναι και το Green Note Café, το κλαμπάκι που παίξαμε πριν δέκα μέρες στο Λονδίνο. Επίσης, και το Satellite Café στο Παρίσι. Όσο για το Die Fabrik στην Φρανκφούρτη είναι ένα παλιό εργοστάσιο που οι χώροι του έχουν διαμορφωθεί σε club, εκθεσιακό κέντρο κ.α.

Στα φεστιβάλ και γενικά στους μεγαλύτερους χώρους πάμε με ολόκληρη την μπάντα μας. Εκεί παίζουμε κομμάτια από τους δίσκους μας και μόνο, κομμάτια στα οποία η μπάντα συμμετέχει.

Σε τέτοιου είδους χώρους, όπως αυτοί που ανέφερα παραπάνω, παίζουμε με το Στάθη Καλυβιώτη, οι δύο μας μόνο. Γιατί κάποια στιγμή, παίζοντας οι δύο μας άλλα κομμάτια, όπως παραδοσιακά, μέσα από τους πειραματισμούς του Στάθη με το live looping και με το groove sampler, βγήκε ένας ήχος καινούργιος που, και μας αρέσει και έχει ενδιαφέρον ως άποψη. Επειδή ο ήχος αυτός είναι και αρκετά ψυχεδελικός, το ονομάσαμε όλο αυτό Greekadelia Folktronic Duo. Τον όρο Greekadelia τον είχαν εφεύρει και πρωτο-χρησιμοποιήσει για μας στην κριτική που είχε γραφτεί για το cd μας “Taxidoskopio” το εγγλέζικο περιοδικό “Folk Roots”.

Στο Art Base είχαμε ξαναπαίξει τον Απρίλιο. Γέμισε ο χώρος και κάποιοι δεν μπόρεσαν να μπουν. Ευχαριστήθηκαν όσοι είχαν έρθει και έτσι μας ζήτησαν να ξανάρθουμε αυτές εδώ τις δύο μέρες. Στη Γερμανία, επειδή γενικά κυκλοφορούν και οι δίσκοι μας, παίζουμε πολλά χρόνια σε φεστιβάλ και σε club. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Φρανκφούρτη τώρα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, η πρώτη φορά στα τελευταία 10-12 χρόνια που είμαστε στο «δρόμο» εκτός Ελλάδας, που για συναυλία μας κάλεσαν Έλληνες και όχι ξένοι. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό φόρουμ Ελλήνων που έχουν ενδιαφέροντες σκοπούς και στόχους και δουλεύουν πολύ ωραία.

Πολλά θέλω να πω ακόμη, όμως δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Γιατί εδώ και ώρα, κάτω ακριβώς από εδώ που μένουμε μαζί με τον Στάθη φιλοξενούμενοι στις Βρυξέλλες… διαδηλώνει όλη η Ευρώπη και θέλουμε να κατέβουμε και εμείς».

Η Κρίστη Στασινοπούλου με το Στάθη Καλυβιώτη, που μας είχαν παραχωρήσει και μία συνέντευξη τον περασμένο Μάρτιο, μας είπαν επίσης ότι το τελευταίο διάστημα ηχογραφούν ήδη το Greekadelia Folktronik Duo, καθώς και τραγούδια με ολόκληρο το σχήμα τους και ότι όποιο τελειώσει πρώτο θα το κυκλοφορήσουν.